cara buat lemang
Alhamdulillah, dapat belajar cara memasak lemang semasa hadir ke perhimpunan warisan haji din di Asun. Tenaga pengajar ialah seorang pengusaha lemang di Changloon yang sudah sepuluh tahun pengalaman membuat dan menjual lemang. Sedikit catatan sebagai memori untuk dicuba pada masa depan. Buluh Buluh yang dipilih ialah buluh lemang yang mempunyai ketebalan yang nipis. Setakat ini tidak jumpa buluh ini dikawasan bendang. Jadi, untuk membuat lemang pada masa depan, kemungkinan perlu memesan dari kawasan yang mempunyai buluh lemang. Daun pisang Daun pisang yang sesuai ialah daun pisang hutan. Ini kerana, pisang hutan mempunyai daun yang nipis. Jika daun pisang awak yang digunakan, daun perlu dilayur dahulu untuk melembutkan daun. Pulut Pulut yang sesuai digunakan ialah pulut susu gred 2. Ini kerana pulut susu gred 2 tidak terlalu mengembang. Pulut susu dengan gred 1 lebih sesuai untuk dijadikan ketupat. Beras pulut dibilas sekitar 4-5 kali. Beras pulut tidak perlu direndam semalaman....
Ulasan
Catat Ulasan