tuaian tuain kangkung sudah berlanjutan ke pusingan ke lima. Kangkung sudahpun matang pada pusingan tuaian ketiga. Kangkung bersedia untuk berbunga. Untuk tuaian kelima, beberapa pucuk kangkung akan dibiarkan berbunga dan menghasilkan buah sebagai percubaan.
Alhamdulillah, dapat juga balik ke kampung, setelah hampir 3 bulan menunggu untuk balik ke kampung. Perasaan teruja untuk menjenguk kampung halaman yang sudah lama ditinggalkan. Bagaimana keadaan rumah, pokok pokok, ayam dan ikan yang ditinggalkan. Perjalanan balik ke kampung lancar dan lebuh raya juga tidak sesak. Misi balik kampung kali ini adalah untuk mengemas rumah dikampung dan menziarah kak Chik. Mak dan ayah masih lagi berada di Selangor dan akan pulang pertengahan minggu. Jadi, sedikit kerja mengemas rumah perlu dilakukan sebelum mak dan ayah balik ke kampung. Musim buah mempelam Tahun ini, kami terlepas untuk merasa buah mempelam bagi musim kali ini. Bila balik ke kampung, hanya tinggal biji biji buah mempelam diatas tanah. Hanya dimakan oleh ayam dan adik beradik yang sempat balik ke kampung. Tiada rezeki untuk merasa buah mempelam kali ini. Pokok mempelam harum manis yang baru hendak mula berbunga diluar musim. Harap harap ada rezeki untuk merasa buah harum manis dari
Alhamdulillah, dapat belajar cara memasak lemang semasa hadir ke perhimpunan warisan haji din di Asun. Tenaga pengajar ialah seorang pengusaha lemang di Changloon yang sudah sepuluh tahun pengalaman membuat dan menjual lemang. Sedikit catatan sebagai memori untuk dicuba pada masa depan. Buluh Buluh yang dipilih ialah buluh lemang yang mempunyai ketebalan yang nipis. Setakat ini tidak jumpa buluh ini dikawasan bendang. Jadi, untuk membuat lemang pada masa depan, kemungkinan perlu memesan dari kawasan yang mempunyai buluh lemang. Daun pisang Daun pisang yang sesuai ialah daun pisang hutan. Ini kerana, pisang hutan mempunyai daun yang nipis. Jika daun pisang awak yang digunakan, daun perlu dilayur dahulu untuk melembutkan daun. Pulut Pulut yang sesuai digunakan ialah pulut susu gred 2. Ini kerana pulut susu gred 2 tidak terlalu mengembang. Pulut susu dengan gred 1 lebih sesuai untuk dijadikan ketupat. Beras pulut dibilas sekitar 4-5 kali. Beras pulut tidak perlu direndam semalaman.
Alhamdulillah sudah hampir sebulan mencuba beras rebus. Harga beras rebus mahal sedikit dari harga beras putih. Tetapi tidak semahal beras premium seperti beras siam dan beras basmathi. Tidak banyak pilihan beras rebus yang dapat dibeli. Hanya terdapat beberapa jenama sahaja yang dijual di pasaraya. Beras rebus didalam paket 10 kilogram lebih berbaloi dibeli berbanding paket 5 kilogram. Harga bagi paket 10 kilogram lebih menarik dan murah. Pada mulanya, agak keberatan untuk membeli paket 10 kilogram kerana takut tidak habis. Namun, setelah hampir sebulan menggunakan beras rebus. Nampaknya sangkaan ini meleset. Jumlah sukatan air memasak beras rebus sama seperti memasak beras biasa. Sebaik baiknya tidak terlalu banyak air supaya nasi yang dimasak tahan lama dan tidak mudah basi. Beras rebus yang dimasak mengeluarkan sedikit aroma yang agak kuat. Nasi dari beras rebus berwana perang pudar. Saya membilas beras rebus sebanyak tiga kali sebelum dimasak. Berbanding beras biasa yang dibilas
Ulasan
Catat Ulasan